Smaki naszych sąsiadów

Smaki naszych sąsiadów dawnych i dzisiejszych…

Lublin, Lubelszczyzna – to malownicza i pouczająca wielokulturowość, która pozostawiła niezwykłą spuściznę kulinarną. Czyli kuchnię żydowską, tatarską, ormiańską, kresową, ukraińską czy też dania nawiązujące do różnych korzeni – „dania przenikania kultur’’.

Po warsztatach kuchni tatarskiej przyszedł czas na warsztaty kuchni ormiańskiej, które odbyły się w Lublinie. Warsztaty poprowadziła Pani Armina Ożga – Margaryan, przesympatyczna Ormianka mieszkająca z rodziną w Lublinie.

Dzięki Niej poznaliśmy tajniki kuchni ormiańskiej. Przygotowywaliśmy gołąbki ormiańskie – dolmę z liści winorośli, sałatkę z kaszy bulgar i bakhlawę. Degustowaliśmy chleb ormiański, sery i marynaty. Chciałoby się powiedzieć – oby częściej p. Armina chciała nas ugościć takimi pysznościami!

0 comments on “Smaki naszych sąsiadówAdd yours →

Dodaj komentarz