Sezon Lublin 2017

Sezon Lublin 2017

Nasza Fundacja po raz drugi była partnerem „Sezonu Lublin” – wydarzenia organizowanego przez Wydział Sportu i Turystyki Urzędu Miasta Lublin, wspólnie z lokalnymi partnerami. Tematyka SEZONU LUBLIN 2017 związana była z rocznicą 700 lecia uzyskania praw miejskich przez Lublin.

Celem tego projektu jest przybliżanie dziedzictwa kulturowo-historycznego miasta oraz oferty atrakcji turystycznych, jak również budowanie efektywnych form współpracy tworzonych przez środowiska zaangażowane w rozwój turystyki w Lublinie.

W ramach realizacji projektów podczas SEZONU LUBLIN 2017 zgodnie z zadaniem „WIELOKULTUROWOŚĆ LUBLINA WCZORAJ I DZIŚ” zorganizowano 3 prelekcje: o osadnictwie ormiańskim, żydowskim, rusińskim w Lublinie i na Lubelszczyźnie. Prelekcje wzbogacono zdjęciami z Armenii, teledyskami z muzyką ormiańską, klezmerską.

Był także występ zespołu Rumenok z Krainy Rumianku oraz smakowita degustacja dań kuchni ormiańskiej, żydowskiej, kresowej. Odbyła się również wycieczka piesza śladami osadnictwa rusińskiego i żydowskiego po Lublinie.

W ramach projektu „Z ŁYŻKĄ PRZEZ WIEKI – SMAKI ŚREDNIOWIECZNE I STAROPOLSKIE” odbyły się prelekcje:

  • Kuchnia średniowieczna i staropolska,
  • Staropolskie zapomniane rośliny,
  • Z karpiem i serami zagrodowymi spacerkiem przez wieki

Oprócz przyjemności dla ciała zadbano także o muzycznego „ducha”, dzięki prezentacji dawnych instrumentów „Dźwięki średniowiecznego i renesansowego Lublina”.

W poszukiwaniu dawnych smaków zorganizowano smakowitą degustację pieczywa z orkiszu, z płaskurki, olejów tłoczonych na zimno, lędźwianu po szlachecku, serów zagrodowych, dań z karpia.

Sporo osób uczestniczyło w festynie na błoniach pod Zamkiem w Lublinie. Miała tam miejsce prezentacja uzbrojenia rycerzy oraz pokaz walk, także pokaz toczenia garnków na kole garncarskim. Wielu uczestników zgromadziły pokazy kulinarne połączone z degustacją – przygotowanie zupy z pokrzyw, grochu z kapustą, dawne warzenie piwa, tłoczenie roślin oleistych. Odbyła się także prelekcja „Z miodem przez wieki”, która przybliżyła historię pozyskiwania i wykorzystywania miodu.

 

0 comments on “Sezon Lublin 2017Add yours →

Dodaj komentarz